Életrajz

Ariana Grande-Butera 1993. június 26-án a Florida megyei Boca Ratonban született. Félig szicíliai, félig pedig abruzzoi, később kiderült, hogy görög és észak-afrikai gyökerei is vannak. Nevét Oriana hercegnő ihlette a “Félix, a macska” című rajzfilmből. Édesanyja Joan Grande, édesapja Edward Butera, grafikus. Szülei elváltak. Egy bátyja van , Frank James Michael Grande-Marchione, ismertebb nevén Frankie Grande. A testvérpár nagyon jó viszonyt ápol egymással, Frankie húga első turnéján volt háttértáncos, ezen kívül pedig egy valóságshow szereplői között is láthattuk. Ariana Grande Bota Ratonban járt a North Broward Preparatory iskolába, ahol több színi társulatnak is tagja volt. Első színházi szerepe után az iskola támogatta Grandet, sőt magántanárt is kapott.
Korai éveit szólistaként kezdte, több pop zenekarban is énekelt. 8 évesen egy családi hajós kiránduláson elkezdett karaokezni ahol Gloria Estefan (híres latin énekes) meghallotta őt és azt tanácsolta neki, hogy kövesse az álmait. Ez inspirálta Arianat az éneklésben és színjátszásban. Ugyanebben az évben a Fox Sportban énekelte el az Amerikai himnuszt.
2008-ban kapta meg első színházi szerepét a Brodwayen, a 13 című musicalben ahol Charlotte-ot alakította. Ezért a szereplésért elnyerte a “National Theatre Association” díjat. 2010-ben Miriam szerepét alakította a “Cuba Libre” című musicalben. 2009-ben a “The Battery’s Down” című sorozatban tűnt fel egy epizód erejéig. Emellett a “Hópihe” című film amerikai változatában Snowflake szinkronhangja volt. 2010 márciusában a “Winx Club” című mesében Diaspro tündér hangját adta. 2013-ban a “Swindle” c. vígjátékban kapott szerepet mint Amanda Benson. Többek között Jennette McCurdy és Noah Crawford mellett játszott főszerepet. Később a “Family Guy” egyik epizódjában lehetett hallani hangját.
2010 márciusában indult a Nickelodeon legújabb sorozata, a “V mint Viktória”. Ariana Grande itt Cat Valentine szerepébe bújt. A nemzetközi sikert ez a szerepe hozta meg neki. A sorozat harmadik évadában közölték, hogy a következő, azaz a negyedik lesz az utolsó szezon. A film egyik kislemeze az “LA Boyz”, amit Ariana és Victoria Justice énekel. 2011-ben a szintén Nickelodeonon adásba kerülő iCarly-ban is feltűnt egy epizód erejéig. 2012-ben vége lett a “V mint Viktóriának”, ekkor jelentették be, hogy 2013-ban startolni fog a “Sam&Cat” című vadiúj sorozat, a főszerepben Ariana Grandeval és Jenette McCurdyval. Egy évad után, hogy a show bezárta kaput, melynek oka a két színésznő között fellépő problémák.
Első dala 2011-ben jelent meg “Put Your Hearts Up” néven, ez egészen a 25-ik helyig jutott a “US Pop” zenei ranglistán. Ezután több kislemeze is megjelent (Baby I, Right There, Last Christmas, Love is Everything, Snow is California, Santa Baby) Grande debütáló nagylemezén három évet dolgozott, végül 2013-ban megjelent “Yours Truly” címen, valamint december 17-án kiadta első EP lemezét, a “Christmas Kisses-t”. Debütáló turnéja 2013 augusztus 13-án kezdődött, valamint 2015 szeptemberében ért véget.
2014 április 28-án megjelent a “Problem” című dala amelyet a népszerű ausztrál rapperrel Iggy Azaleaval énekelt. A dal nagyon sikeres lett, az megjelenése első hetén több mint 400.000 megtekintés érkezett rá. Később elérte a második helyet a “Billboard Hot” listáján, valamint a első helyet szerzett a brit listákon. Több mint 3 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban. Júliusban az énekesnő bejelentette, hogy érkezik új albuma, ekkor publikálta a “Break Free” című kislemezét. A dalhoz augusztusban érkezett a videóklip.
Jessie J, Ariana és Nicki Minaj énekelte fel a “Bang Bang”-et amely Jessie J albumán kapott helyet 2014-ben. A dal több helyen is első helyen debütált. Ez az év augusztusában a “Video Music Awards”-on lépett fel, valamint megjelent második nagylemeze “My Everything” címen , 15 dal található rajta. A következő kislemeze a “Love me Harder” melyhez videóklip is érkezett novemberben. Szintén ebben a hónapban adta ki “All My Love” című dalát, mely az “Éhezők Viadala- Kiválasztott 1.” betétdala lett. Decemberben megjelent különleges karácsonyi száma, a “Santa Tell Me” amelynek érdekessége, hogy klipjében barátaival szerepel. Karácsony előtt még részt vett a “Jingle Ball Tour”-on.
2015 februárjában elindult az első világturnéja, a “The Honeymoon Tour” ami Észak-Amerikában kezdődött. Többek közt bejárta Franciaországot, Kanadát, Japánt, Németországot valamint Angliát is. A turné októberben fejeződött be. Szintén februárban lépett fel a “Grammy” díjátadón, valamit kiadta kislemezét a “One Last Time”-ot.
Ebben az évben erősítették meg, hogy Ariana visszatér a televízió képernyőkre, hiszen főszerepet kapott a “Scream Queens”-ben, ahol többek közt Emma Robertsel, Lea Michellel valamint Nick Jonassal játszik együtt. A sorozat első része a San Diegói Comic Conon került bemutatásra. Szeptemberben került a boltok polcaira első saját parfümje, az “Ari by Ariana Grande”. Később az énekesnő bejelentette, hogy legújabb stúdióalbumán dolgozik, ami a “Moonlight” címet kapta. Októberben jelent meg a “Focus” nevet viselő kislemeze, melyhez videóklip is készült. Emellett egy másik kislemezzel lepte meg rajongóit, melyet a népszerű olasz operaénekessel, Andrea Bocelli-vel készített. November utolsó felében az “American Music Awards”-on lépett fel. Erre a Karácsonyora is készített egy korongot, ami a “Christmas&Chill” címet kapta. Ezen 6 darab ünnepi dal hallható melynek címei: “Intro”, “Wit It This Christmas”, “December”, “Not Just On Christmas”, “True Love” és “Winter Things”.
2016 januárjában jelent meg az “Over and Over Again” dal, amit egykori párjával, Nathan Sykesszal énekel. Februárban a “Lipsy”-vel kötött szerződést amely tartalma, hogy saját tervezésű ruhákat és kiegészítőket árusítanak. Az első kollekció márciusban jelent meg, később egy nyári is készült. Ezután egy rövid szerepet kapott a “Zoolander 2.”-ben. Február végén közölte a rajongókkal Snapchat oldalán, hogy a stúdióalbumának mégsem a “Moonlight”, inkább a “Dangerous Woman” nevet adja. A korong címadó daláról nevezte át, amely március 10-én jelent meg, áprilisban a következő dal is nyilvánosságra került “Be Alright” címmel. Ezt követte a “Let Me Love You”, melyet Lil Wayne-nel készített. Következő száma az “Into You” címet viseli, május 6-án debütált. Május 20-án jelent meg a “Dangerous Woman” album, melyen 11 dal kapott helyet.
Nyáron osztotta meg azt a hírt, miszerint szerepet kapott egy “Broadway” darabban, ami nem más mint a “Hairspray”. Penny Pingletont alakítja a darabban, elmondása szerint mindig is őt akarta eljátszani.
Július 21-én a polcokra került legújabb parfümje, a “Sweet Like Candy”.